Voorlopig ontwerp / definitief ontwerp

Heb jij interesse?

Antwoord binnen één werkdag!

Contact opnemen

Voorlopig ontwerp en definitief ontwerp

Weet je wat er ongeveer kan op jouw kavel? Dan is het tijd om de ideeën in je hoofd om te zetten in een ontwerp. PTA Midden Nederland helpt je om je wensen concreet te krijgen, slimme keuzes te maken en je ontwerp steeds verder te verfijnen. Een ontwerptraject bestaat uit verschillende fases: we maken eerst een schetsontwerp, dan een voorlopig ontwerp en tot slot een definitief ontwerp.

Fase 1: een schetstontwerp maken

Een ontwerptraject begint met het opstellen van een Programma van Eisen. We gaan eerst rustig om tafel om te kijken wat je belangrijk en mooi vindt. Op basis van jouw wensen maken we de eerste schetsontwerpen. Een schetsontwerp is een ontwerp op hoofdlijnen: hoe zou jouw nieuwe huis of bedrijfspand er globaal uit kunnen zien, welke hoofdvorm en indelingsmogelijkheden heb je? De schetsontwerpen kun je zien als ontwerpvarianten. Ze helpen je om te ontdekken wat je écht wilt. Dat gaat namelijk makkelijker als je eenmaal iets voor je hebt op papier. 

Fase 2: een voorlopig ontwerp maken

Aan de hand van de schetsontwerpen maak je  concrete keuzes over plattegronden kleuren, materialen, gevelindelingen etc. Het kan zijn dat één schetsontwerp er voor jou uitspringt, maar het is ook mogelijk om varianten te combineren. Stap voor stap werken we samen toe naar een voorlopig ontwerp. Een voorlopig ontwerp is al vrij gedetailleerd is en je goed beeld geeft van je nieuwe woning of bedrijfspand. Vaak maken we aan het eind van deze fase ook 3D-visualisaties: artist impressions die jouw woning of bedrijfspand tot leven brengen. 

Fase 3: een definitief ontwerp maken

Een definitief ontwerp is een ontwerp dat tot in het kleinste detail is uitgewerkt. Zo’n ontwerp heb je nodig om bijvoorbeeld om een aanvraag voor de omgevingsvergunning in te dienen. In deze fase weet je dus al wat je wilt en vinden er geen grote wijzigingen meer plaats in bijvoorbeeld de indeling of uitstraling van de woning of het bedrijfspand, maar zetten we vooral puntjes op de ‘i’ en treffen we achter de schermen de voorbereidingen die nodig zijn om het definitief ontwerp straks te realiseren. 

Een praktische aanpak van het ontwerpproces

PTA Midden Nederland is een bouwkundig tekenbureau. We maken dezelfde mooie schetsontwerpen, voorlopige ontwerpen en definitieve ontwerpen als een architectenbureau, maar pakken het ontwerpproces vooral praktisch aan.  We dringen je niet onze smaak op, maar zorgen wel dat jouw ontwerp architectonisch gezien klopt. Met de juiste verhoudingen, zonder gekke stijlbreuken etcetera. Verder toetsen we in elke fase van het ontwerpproces of wat jij wilt ook financieel haalbaar is en bouwkundig uitvoerbaar. Zo hoef je niet op het laatste moment nog allerlei aanpassingen aan je ontwerp te doen. In vergelijking met een architectenbureau ben je bij ons bovendien voordeliger uit voor een schetsontwerp, voorlopig ontwerp en definitief ontwerp. 

Heb jij interesse?

Antwoord binnen één werkdag!

Contact opnemen